JUHANNUS 2018

Vaikeuksien kautta voittoon

Matkaa mökille on n. 100km. Linja-auto jättäisi 30km päähän määränpäästä. Torstaina, pari tuntia ennen lähtöä auto hajosi. Eikä kyse ollut mistään pikkiviasta, jonka olisi pystynyt heti siinä tilanteessa korjaamaan. Suunnitelmat meinas mennä kokonaan uusiksi yhden auton takia. Matkalaukut pakattuna yritimme keksiä ratkasua, kuinka pääsemme enää mökille? Emme luopuneet mökkijuhannuksesta, koska tavalla tai toisella olisimme sinne kuitenkin menneet. 

Asioilla on kuitenkin aina tapana järjestyä

Meidänkin kohdalla tämä käänty paremmaksi päin. Ystäväni pystyi lainaamaan autoa työpaikaltaan, jotta mökkireissumme toteutuu. Kaikki kääntyi siis lopulta parempaan päin ja matka pääsi alkamaan. Lähdimme mökille siis torstaina, töiden jälkeen. Lähtö viivästyi vielä enemmän hajonneen auton takia, mutta kerkesimme onneksi käymään ennen perille pääsyä kaupassa ruoka-ostoksilla. Ruokaa lähti matkaan täysi kärryllinen. Enkä oikeasti edes liioittele. Hintaa ostoksille tuli enemmän kuin kukaan olisi kuvitellutkaan. Ystäväni oli ottamassa ostoksille alkuun pelkkää koria, jota kerkesimme vähän jo naureskellakkin. Hyvä kun edes iso kärry riitti. Meidän juhannus kuitenkin koostui hyvästä seurasta sekä hyvästä ruuasta ja ruoka oli tässä tapauksessa ainut asia mikä meille maksoi, joten emme siis kokeneet edes tarpeelliseksi pihistellä siitä. Ostoksien jälkeen matka jatkui vielä vähän aikaa ja yhdeksän aikaan saavuimme perille, mökille. 

Sää oli aika pitkälti samanalainen kuin aikaisempinakin vuosina, sateinen ja tuulinen. Osittain jopa vähän ukkosen puoleen taittuva. Meillä oli kuitenkin tekemistä sisälläkin lautapelien parissa sekä ruokia valmistellessä. Mökin edustalla oli terassi, jonne vesi ei päässyt, joten grillaaminenkin onnistui oikein mutkattomasti. Vesisateesta huolimatta, vietimme myös aikaa pihalla. Märät vaatteet kuivuu ja vaihtovaatteita oli mukana. Kannoimme joesta saunaan vettä, hakattiin polttopuita saunaan sekä mökin takkaankin, pystytimme kokon ja saimme kosteudesta huolimatta senkin syttymään. 

Tämä mökki on minun vanhempieni ja kyseessähän on paikka missä ei ole sähköä tai hanavettä eli suihkukin puuttui ja vessana toimi ulkohuussi. Paikka oli siis täydellinen juhannuksen viettoon, ainakin minun ja ystävieni arvomaailmaa katsoen. Vietimme paljon aikaa ilman puhelimia sekä sosiaalistamediaa. Pyrimme nauttimaan siitä ajasta luonnonkeskellä ja siinä kyllä onnistuimme. Kuinka rentouttavaa voi olla kun päivän suurimmat kysymykset ovat, syömmekö lettuja ennen kuin olemme syöneet "oikean ruuan". Koko viikonloppu oli niin kaukana omasta arjesta ja sitä jos jotain me kaivattiin. Kahvit keitettiin nokipannulla, letut paistettiin grillissä kaasun avulla, vesi kannettiin itse saunaan ja limsat / vissyt pidettiin kylminä järviveden avulla. Oli meillä tietenkin kaasulla toimiva jääkaappi, mutta tärkeämpää oli saada ruuat kylmään limsojen sijasta. 

Kokko meidän oli pakko sytyttää, juhannusperinteiden vuoksi. Kokon palaessa, kävimme välillä saunomassa sekä Janka ja Joonas myös uimassa. Ystäväni nimi on oikeasti Janka, en kirjoittanut sitä väärin. Jokatapauksessa tarkotus oli myös paistaa makkaraa kokon äärellä, joten sekin oli toteutettava. Mökillä oli myös mukana Sissi & Minni, koiria molemmat. Niiden kanssa touhuaminen vei myös paljon aikaa päivästä. Tylsää meillä ei ollut, jos mitään muuta ei tehty niin keskutelua saimme kuitenkin aikaan. Elimme viikonlopun ajan hyttysten syötävinä ja ns. "eräjormina", joten kotiin paluu tuntui ihan hyvältä. Nyt jälkeenpäin kun miettii, mielellään lähtisin takaisin, ihan millon vain. Oli se kertakaikkiaan niin rentouttavaa ja mieltä virkistävää.