TULEVA PERSONAL TRAINER

Muistan joskus sanoneeni, että en halua harrastuksestani ammattia. Mieli muuttui kuitenkin jonkun vuoden päästä, kun tuntu ettei mikään muu kiinnosta. Monella saattaa myös olla käsitys, että Personal trainer on sitä varten, että saadaan rasvaton ja lihaksikas ulkomuoto. Noudatetaan tiukkaa ruokavaliota, ei syödä herkkuja ja liikutaan, koska PT sanoo sen toimivan. Eli oikeastaan se olisi valmennus, jossa hävittäisimme kaiken oleellisen terveellisyydestä.

Meillä kaikilla on oma tavoite, jota kohti pyrimme menemään. Se voi olla uusi työpaikka, uusi jatko-opiskelu paikka, muutto uudelle paikkakunnalle tai vaikka painonpudotus. Nyt voisimme keskittyä tuohon viimeiseen tavoitteeseen. Saatamme lähteä siihen projektiin niinkin yksinkertaisella asialla kuin ruokavalion muutoksella ja liikunnan lisäämisellä. Netistä löytää valitettavan paljonkin monenlaisia ruokavalioita/dieettejä, joissa luvataan painon putoaminen/kiinteytyminen. Näillä yksittäisillä ohjeilla tarkoitan ilmaiseksi löytyviä ruokavalioita/dieettejä, en ammattilaisten laatimia nettivalmennuksia. Sehän kuulostaa tietenkin ihan mahtavalta, jos oma tavoite on se painonpudottaminen. Mutta ongelma näissä yksittäisissä ohjeissa on juuri se, että siinä ei olla otettu mitään muuta huomioon kuin itse painonputoaminen.

Me jokainen olemme yksilöitä. Meillä on meidän oma työ, vapaa-aika ja harrastukset, joita näissä yksittäisissä valmennuksissa ei välttämättä ole otettu huomioon. Meidän arkiaktiivisuus voi olla jo niin suuri, että ruokavaliosta saatavia energiaravintoaineita pitää lisätä, jotta meidän elimistö edes kykenee meidän perusaineenvaihduntaan, lämmön tuottoon ja liikkumiseen. Näitä asioita ei välttämättä osata ottaa huomioon, koska ne eivät tule esille tai niitä ei osata/älytä ajatella sen tarkemmin. 

Tärkeää on myös, että tiedämme MIKSI? teemme tai toteutamme haluamaamme asiaa. Jos pudotamme painoa meidän ulkonäön vuoksi niin kuinka kauan jaksamme havitella sitä asiaa, jos peilistä näkyy aina ne omat ongelmakohdat. Ihminen on nimittäin taipuvainen sokaistumaan omalle peilikuvalle ja ei edes välttämättä tiedosta tai halua tiedostaa saavutettua tulosta. Tyytymättömyys saattaa myös johtaa luovuttamiseen ja lähtökohta projektille on jälleen sama, ulkonäön parantaminen. 

Kompastuskivi voi olla ruokavaliossakin, jos emme ole tarpeeksi tietoisia oireista/seurauksista. Ei sinun tarvitse luopua maitotuotteista, jos ne eivät esimerkiksi aiheuta ihollesi oireita. Ei sinun tarvitse alkaa gluteenittomaksi, jos gluteeni tekee ystävällesi mahan kipeäksi. Kokeilu ei ole pahitteeksi. Kokeilun seurauksena pystyt huomaamaan jos jokin tietty vaiva/oire on jäänyt pois. Jos kuitenkin koet, että sinulta jää arkiruokailustasi jotain pois, mistä et koe olevan hyötyä, sen pois jättäminen ei todennäköisesti ole sinua varten. Tietenkin on myös olemassa muitakin syitä olla käyttämättä maitotuotteita, mutta ideana oli tuoda esille meidän yksilöiden väliset eroavaisuudet elimistöissämme. 

Lähtökohta tälle tekstille oli havainnollistaa mahdollisimman hyvin, että PT-työ on paljon muutakin, kuin paperille kirjoitetut gramma määrät riisistä ja kanafileestä. Ennemmin tai myöhemmin jokainen meistä miettii terveyttä ja oman olon parantamista. Tarkoitus on saada juuri sinut tietoiseksi siitä minkä vuoksi sen ylläpitäminen ja saavuttaminen on tärkeää. Liikunnan ja ravintorikkaan ruokavalion tulisi olla meidän jokaisen arkea. Välillä me emme kaikki pääse siihen tavoitteeseen ilman toisen apua, jonka vuoksi minäkin kouluttaudun tälle alalle. Jokaisella on oikeus voida hyvin.